Module 5 – Weg met stress

Deze module komt als één van de laatste want ongemerkt heb je met het doorlopen van de eerdere modules al een hoop stress uit je leven verwijderd. In de vorm van voeding, door het werken aan een sterke mindset en door je lichaam te voeden met de juiste beweging. Nu gaan we kijken naar welke externe factoren er nog zijn die stress geven. En deze in kaart brengen zodat je kunt bepalen of je deze stress nog wilt ervaren in je leven of dat je andere keuzes kunt gaan maken voor jezelf.

Sommige factoren kan je misschien niet alleen oplossen. Dan adviseer ik je om hiervoor een professional in te schakelen.

Weer dat stresshormoon, cortisol

Ons stress hormoon is misschien nog wel de meest lastige om aan te pakken. Dit hormoon genaamd cortisol is het hormoon die invloed heeft op al onze hormonen. Want als je meer stress ervaart zul je dit ook merken in je bloedsuikerspiegel, die stijgt en daardoor heb je gewoon meer behoefte aan suikers en snelle koolhydraten want die geven jou op dat moment de energie die je nodig hebt. Zie je het verband met afvallen al?

Van stress krijg je meer trek in zoet en zout eten

 

Onze cellen hebben deurtjes en sleuteltjes en de hormonen komen aan bij een cel en willen met het sleuteltje naar binnen. Stress is een overlevingsmechanisme van ons lijf en gaat dus altijd voor alle andere processen. Cortisol en progesteron (een hormoon met een belangrijke taak in de maandelijkse cyclus) bezetten hetzelfde sleutelgat en cortisol (stress) gaat voor progesteron (voortplanting), dus die bezet als het ware het sleutelgat. Progesteron kan niet naar binnen. Na je 35e heb je van nature al te maken met een verlaging van progesteron. Met stress wordt dat alleen maar minder. De relatieve hoeveelheid oestrogeen stijgt daardoor….. en dat was dat hormoon wat vetten vasthoudt! Stress is dus funest wanneer je wilt afvallen.

 

Neem jij voldoende tijd voor jezelf? Hoe plan jij je dag?

 

We hebben ons stress hormoon nodig. Anders heb je ook geen reden om in de ochtend wakker te worden. In de oertijd was stress functioneel en moesten we af en toe vluchten voor een leeuw. Tegenwoordig zijn we continue aan het vluchten. We hebben tijd te kort, we hebben stress van ons werk, onze kinderen en partner willen aandacht. Het huis moet schoon en we willen een zo mooi mogelijk leven lijden. Dit alles zorgt voor een disbalans in ons lichaam. Daar bovenop komt nog de stress van slechte voeding, te veel of te weinig bewegen, te weinig slaap. Noem het maar op. Maar nu moeten we van de stress af… voor je eigen gezondheid….en gewicht.

 

Ik maak nu mezelf,

mijn behoeftes en

mijn dromen prioriteit

 

Dit klinkt misschien als onmogelijk en zelfs een beetje egoïstisch tegenover de mensen om je heen, maar niks is minder waar. Het is hetzelfde als in het vliegtuig. Eerst zelf je zuurstofmasker opzetten voordat je een ander kunt helpen. Dat geldt hiermee ook. Hoe geweldig is het voor bijvoorbeeld jouw gezin en collega’s als jij supergoed in je vel zit en elke dag super veel energie hebt? Je zult een inspiratie zijn!

Veel fijner om bij te zijn dan wanneer je helemaal uitgeblust bent omdat je continue bezig bent met alles te regelen voor iedereen en jezelf vergeet. Hiermee ontneem je gelijk de mensen waar je van houd om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen levensgeluk. Dus…. Aan de slag!

Ga eerst eens na waar bij jou nog de stress factoren zitten. Je weet nu dat stress voor jouw lichaam onder andere kan komen uit zorgen, baby’s die niet doorslapen, te veel hooi op je vork, ongezond eten en allergieën en te intensief sporten. Schrijf op wat jij denkt dat nog beter kan en hoe je dit stap voor stap gaat aanpakken. Practise makes perfect. Het hoeft dus niet in één keer goed te gaan.

Het ochtend- en avondritueel

Een slechte nachtrust heeft ook veel invloed op stress. Wanneer je al gezond eet en genoeg beweegt kan een goed avond ritueel jou helpen makkelijker in slaap te komen en rustiger te slapen. Een avondritueel kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Eten, 19:00 kinderen op bed, was opvouwen, 20:00 kopje thee bij de tv, 21:00 tv uit en nog een boekje lezen, een ademoefening, tanden poetsen, 22:00-22:30 slapen. Een mens gaat goed op regelmaat. Houd dus zoveel als je kan vaste tijden aan om te gaan slapen en om op te staan. Schrijf nu jouw ochtend- en avondritueel op. Probeer dit ritueel een paar dagen. Bevalt het niet? Pas het een beetje aan. Geef jezelf de tijd om te wennen aan nieuwe gewoonten.

Stress de baas!

Stress kan ook ontstaan doordat je altijd maar door gaat. Je hierdoor merk je de signalen van jouw lichaam nauwelijks op. Totdat het lijf er gewoon mee stopt.. Dat kan zelfs resulteren in een burn-out. Goed voelen wat jij nodig hebt kan ook helpen bij afvallen. Dit voelen gaat alleen als je daar de tijd voor neemt.

Leer te voelen wat jij nodig hebt! Luister naar deze audio voor de kracht van yoga en meditatie.

Hierbij ook een ademhalingsoefening zodat je overal en altijd iets bij je hebt om te ontspannen.

Opdracht voor deze week:

  1. Breng je stress in kaart en maak een plan hoe je deze stress (op de langere termijn) gaat aanpakken.
  2. Welke destructieve gedachten heb jij nu nog die jou in de weg staan? Hoe realistisch zijn ze?
  3. Hoe ging het afgelopen week met eten en bewegen? Wat kan er beter? Fouten maken mag en je kan het op een volgend moment gewoon weer oppakken en doorgaan. Maak een plan.

Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen