Strong Mommy

Veranderingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd er onnoemelijk veel aan het lichaam. Natuurlijk wordt je buik groter maar er veranderd nog veel meer. Sommige veranderingen gaan ongemerkt en andere hebben gevolgen voor je dagelijkse activiteiten zoals werken, eten en bewegen. Binnen deze cursus willen we zo veel mogelijk van deze onderwerpen bespreken zodat jij een goede zwangerschap kan doormaken en jouw kindje samen met jou de optimale start heeft.

Het eerste trimester

De eerste drie maanden van je zwangerschap begint je lichaam zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De zwangerschapshormonen beginnen te werken en je komt gemiddeld 1 tot 2 kilo aan. Wanneer je last hebt van veel misselijkheid kan dit minder zijn. Aan de buitenkant van je lichaam is nog niet veel te zien, maar vanbinnen zijn er allerlei processen in gang gezet. Jij voelt je al enorm zwanger terwijl je het misschien nog niet met de buitenwereld kan delen.

  • Je hartslag wordt sneller
  • Je ademhaling gaat sneller
  • Je stofwisseling gaat sneller
  • Je baarmoeder wordt groter
  • Je borsten worden zwaarder en gevoeliger
  • De huid rond je tepels wordt donkerder
  • Je bent snel afgeleid
  • Je hebt je gedachten constant bij de baby

Je kan in dit trimester vrijwel alles nog doen wat je voorheen deed. Wel is het belangrijker dan ooit dat je goed voor jezelf zorgt. Weinig stress en gezond eten zijn hier belangrijke onderdelen van.

Het tweede trimester

Ook in dit trimester staan je weer belangrijke hoogtepunten te wachten: Je buik begint nu echt zichtbaar te worden en je voelt je op en top zwanger.

Na het eerste trimester zijn de ergste zwangerschapskwaaltjes meestal verdwenen. Je komt in een periode terecht waarin je je relatief fit voelt. In het tweede trimester zal je ongeveer 6 kilo aankomen, waarvan ongeveer 1 kilo van de baby is. Daarnaast kun je de volgende veranderingen waarnemen:

  • de pigment in je huid begint toe te nemen, dit kun je merken aan een zwangerschapsstreep of zwangerschapsmasker;
  • je darmen beginnen langzamer te werken door verslapping van je spieren, waardoor je mogelijk sneller last hebt van obstipatie. Of windjes;
  • je kunt rugpijn krijgen door de verhoogde bloedtoevoer naar je bekken.

Juist omdat jij je nu zo fit voelt wil je misschien te veel doen. Je buik wordt groter en de druk op de bekkenbodem groter. Ook wanneer je zonder klachten de zwangerschap doorloopt is het belangrijk om hier respectvol mee om te gaan.

Het derde trimester

Nog even en het aftellen begint. Je zwangerschap begint wat zwaarder te worden en je gaat merken dat je rustig aan moet doen. Je bent steeds nieuwsgieriger naar je baby en kan niet wachten tot je hem in je armen hebt. Je komt nog wat in gewicht aan wanneer je verlof begint. Laat die baby maar lekker groeien. Sommige handelingen zoals bukken (schoenen aan doen!) gaan niet zo soepel meer en je loopt geen lange stukken meer. Dit is de fase waarin je de rust nodig hebt maar ook weer niet zoveel dat je alleen nog maar stilzit. Balans is het toverwoord.

Alles wat je in deze periode doet om je zwangerschap zo gezond mogelijk door te komen is van invloed op de bevalling en een spoedig herstel.

Bij iedere fase van de zwangerschap kunnen kwaaltjes voorbij komen. Ik zeg bewust voorbij komen want ze gaan vaak ook weer weg. Zo kan je de eerste weken super misselijk zijn en ineens is het weg. Dan krijg je een periode niet te stillen trek in bananen en ineens wil je alleen nog maar ijs. Zwangerschap doet verrassende dingen met je.

Noteer zelf eens of je kwaaltjes opmerkt bij jezelf. Het is niet altijd zo dat het ‘erbij hoort’. Dat wil niet zeggen dat het ernstig is maar vaak zijn het signalen van het lichaam waar je wat mee moet doen. En je wil tenslotte zo goed mogelijk voor jezelf zorgen nu.

———————————————————————————————————————

Jouw huiswerk: Welke zwangerschapskwaaltjes herken jij? Noteer de Zwangerschapskwalen hier. Het geeft je inzicht waar jij aandacht aan moet besteden. Heb jij last van misselijkheid? Focus op voldoende rust en goed eten. Eventueel met supplementen. Kijk in de bibliotheek voor een filmpje over dit onderwerp met heel veel tips wat je tegen misselijkheid kan doen.

Heb je last van lichamelijke pijntjes? Let op met bewegen. Zorg dat je het lichaam sterk genoeg houdt en combineer dit met zwangerschapsmassage, rust en eventueel (bekken-)fysiotherapie.

Last van depressie? Zoek hulp. Loop daar niet mee rond. In je voeding en beweging kan je veel aanpassen om milde sombere gedachten op te vangen. Bij langdurige depressieve gevoelens doe je er verstandig aan de huisarts te raadplegen.


Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen