Leren loslaten

Loslaten is niet makkelijk

Je eerste relatie die over ging, de auto die voor de zoveelste keer naar de garage gaat, spullen die je al jaren niet hebt aangeraakt. Je hebt ze niet echt meer nodig of zou beter af zijn zonder maar je kan er nog geen afscheid van nemen.

En dan de emoties die we meenemen Woede, frustratie over dingen uit een ver verleden. Hoe fijn zou het zijn als je dat kan loslaten? Je draagt het met je mee als extra ballast. Het dient jou niet meer

Some of us think holding on makes us strong. But sometimes it is letting go

 

De fysieke dingen waar we aan vasthouden

De materiele dingen die we niet kunnen weg doen. Waarom houden we ze vast? Omdat we ze misschien ooit nog eens nodig hebben? Omdat er een emotionele waarde aan zit? een herinnering? Er zijn vele redenen om dingen te bewaren. Maar ook heel veel om ze los te laten. Je kan de auto met emotionele waarde en herinneringen wel houden maar de kosten lopen hoog op bij de garage, hij is niet bepaald milieuvriendelijk en eigenlijk moet je dan de deuk ook laten maken.

Wat is dan de reden om de auto te behouden?

Of een prachtige tekening Nee een hele doos met oude schriftjes van de basisschool. Je hebt ze zelf nooit meer bekeken maar hoe leuk zou het zijn voor de kleinkinderen. Later. Je hebt de doos al 4 keer verhuisd en nog nooit geopend.

Waarom dan toch bewaren?

Het zijn de herinneringen die we willen vasthouden die we verbinden aan onze spullen. En als je er een foto van maakt? De herinnering verdwijnt niet wanneer je de spullen weg doet toch? Veel vraagtekens in bovenstaande tekst. Omdat ik het antwoord ook niet voor je heb maar ze zijn de moeite waard om eens over na te denken. Want hoe minder je hecht aan materiele zaken. Hoe minder verantwoordelijkheid en zorgen.

Emoties loslaten

In de vorige les hadden we het al over oude boosheid. Je kan het nog niet loslaten maar het is niet meer van nu. Situaties waar je uit moet stappen maar nog geen afscheid van kan nemen. Ze geven je het gevoel dat je er nog wat controle over hebt.

Maar is dat zo? Om te beoordelen of je een situatie kan loslaten zijn er 3 categorieën in te delen.

  • Situaties waar je volledige controle over hebt
  • Situaties waar je een beetje controle over hebt
  • Situaties waar je totaal geen controle over hebt

Die laatste categorie kan je meteen loslaten. Je kan erover piekeren, filosoferen en klagen dat het anders was maar het wordt niet anders. Als je dit kan loslaten dan ben je al heel ver. Hoe? Dat is een kwestie van veel oefenen. Herhaaldelijk de vraag stellen of je er controle over hebt of niet. Is het antwoord nee, neem afscheid van de gedachte. Practise makes perfect.

Een les voor het leven

Maak jij je weleens druk over wat mensen van je vinden? En heb je daar controle over?

Natuurlijk heb je gedeeltelijke controle over wat mensen van je denken. JE gedragingen hebben daar deels invloed op. Maar je hebt geen volledige controle. Want hun perceptie, ervaringen en persoonlijke omstandigheden beïnvloeden dit ook. Mensen zullen denken wat ze willen denken. Ongeacht hoe jij je hierover voelt. Ongeacht jouw intenties en daden.

Wat andere mensen denken is zelden echt van belang. Want jouw leven is jouw leven. Het is jouw verhaal, jouw ervaring, jouw unieke tijd op deze planeet. Jezelf druk maken over de gedachten van anderen lijkt geen nuttige of logische bezigheid.

Het helpt daarbij om de verwachtingen van de mensen om je heen los te laten

Je verwachtingen over anderen zorgen voor vrijwel alle problemen die je ervaart in je relaties. Als je ze kunt loslaten worden relaties een stuk simpeler.

Merk eens op wat jij allemaal verwacht van de mensen in je leven. En vraag jezelf eens af of die verwachtingen je dienen. Is het echt belangrijk dat jouw vrienden je berichten ‘liken‘ op Facebook?

Wees goed voor de mensen om je heen – omdat jij dat wilt, niet omdat je iets terug verwacht.

Probeer niet teveel te verwachten. En als je iets verwacht, maak dit dan expliciet en benoem het zodat er geen verwarring ontstaat. Wees er ook op voorbereid dat de ander aangeeft niet aan die verwachting te kunnen voldoen..

Niet alles hoeft in balans te zijn als jij daar geen waarde meer aan hecht. Jij kan de ander niet veranderen maar mezelf wel. Dus ik laat het los en verwacht minder.


Jouw huiswerk: Deze week ga je oefenen op loslaten. Afscheid nemen van moeilijke situaties en materiele zaken. Wat dit te maken heeft met meditatie? Je hebt veel minder om je druk om te maken.. Het is niet alleen het schoonmaken van je hoofd. Ook je omgeving. Meditatie gaat beter in een schone, opgeruimde situatie.

Plan wat tijd in. Doe deze visualisatie oefening voor loslaten. Wat ga jij loslaten vandaag? Loslaten is een actief proces. Verwacht niet dat je vandaag alle zorgen loslaat. Misschien volgende week ook niet. Maar op een dag zal de ballast lichter voelen.


Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen