Herken je dit? Veel voeding en weinig vulling. Veel water. Genoeg vetten, koolhydraten, eiwitten en niet te veel calorieën. En toch val je niet af! Het zoveelste mislukte dieet. Schrijf je op wat je eet dan blijkt het toch meer te zijn dan je dacht.
Dus reden waarom we vaak ondanks ons goede gedrag niet afvallen, is omdat we toch meer eten dan we denken. Zo wordt het aantal calorieën per dag wel met de helft onderschat! Hoe dat werkt leg ik je hier uit.
Misschien herken je dit wel: op gevoel koken. 500 gram bloemkool en 1 eetlepel olijfolie. Je snijd de bloemkool in stukken en die gaat in de pan. Vervolgens een scheut olijfolie erbij. Het zal wel ongeveer kloppen.. En daar gaat het fout! Want wat als je de hele dag ‘ongeveer’ kloppend eet? Toch net te veel olijfolie en net te weinig vezels uit de groenten?
Zeker wanneer je wordt afgeleid eet je meer dan je denkt. Bijvoorbeeld tijdens een lopend buffet met vrienden en familie en een goed gesprek. Of bij de televisie! Je eet ongemerkt iets weg. Je registreert niet eens dat je hebt gegeten! Geldt niet voor jou? Toch wel!
Dan de compensatie. Vandaag eet ik veel maar morgen eet ik wel wat minder. In werkelijkheid gebeurt dit meestal niet. Sterker nog. Je lichaam vond al dat ongezonde eten wel fijn. Het vraagt vandaag gewoon om nog meer. Het lijkt er dus op dat als je eenmaal leert om meer te eten, je lichaam hier gewend aan raakt. Ons verzadigingssysteem registreert de aanpassingen niet zo snel. Je eet dus meer calorieën per keer en het is niet zo dat jouw lichaam bij de volgende maaltijd om minder vraagt.
Beter inschatten hoeveel je eet.
Wat tips om beter in te schatten wat je eet.
Tip 1: Bepaal vooraf je porties
Meet af! Gebruik een keuken weegschaal, maatbekertjes en eetlepels bij het koken. Eet je chips? Doe het in de keuken in een bakje en neem het mee. Laat de zak in de kast! Koekjes idem. Neem mee wat je van plan bent te eten en niet de hele verpakking.
Tip 2: Stop niet zomaar wat in je mond
Snoep niet alvast wat voor bij het koken. Eet niet de restjes uit de pan of van de kinderen. Neem geen eten aan omdat het ‘beleefd is’. Eet niet achteloos iets weg in de auto of op de bank. Ga er even voor zitten en proef wat je eet.
Tip 3: Eet rustig en geniet meer van het eten
Eet rustig, aan tafel. Kauw op je eten. Wel 20-30 keer per hap. Zo geniet je meer van je eten en verteer je het ook beter. In je mond begint de eerste belangrijke stap van de spijsvertering. Werkt dit systeem goed, dan kan jouw lichaam de waardevolle voedingsstoffen beter opnemen en verwerken. Ook dat helpt bij afvallen. Bovendien geef je het lichaam de tijd om aan te geven dat het verzadigd is. Eet dus op je gemak.
Tip 4: Schep je eten op in keuken
Voor grote eters is het handig om je eten in de keuken op te scheppen. Laat de pannen niet op tafel staan. Hiermee verklein je de kans dat je nog een tweede keer opschept of uit de pan eet.
Denk dus niet te snel dat je een trage stofwisseling hebt. Sta eens een moment langer stil bij wat je allemaal op een dag eet en drinkt. Klopt je inschatting wel? Hoe vaak heb je deze week gezegd dat je dat en dat wel mocht eten omdat… Misschien toch vaker dan die ene keer. Wees kritisch.