Compassie

Wat is compassie

Compassie komt van com = gezamenlijk en patī = lijden. Compassie gaat dus over het moeilijke en met name daar waar we lijden. Maar er hoort nog een aspect bij: die van verbondenheid, gezamenlijkheid.

Compassie is aanwezig zijn bij het lijden… met de wens dit te verlichten.
Deze component is cruciaal. Dit maakt dat compassie zich onderscheidt van simpelweg empathie of medelijden: het voelen van het lijden van de ander en het weg willen nemen.

Zelfcompassie

Naast compassie voor de ander kunnen we ook compassie voor onszelf hebben. Zelfcompassie gaat over het zich openstellen voor eigen lijden en bevat drie componenten: vriendelijkheid, verbondenheid en mindfulness.
We oefenen zelfcompassie niet primair om ons beter te voelen, maar omdat we ons slecht voelen. We willen onszelf geven wat we nodig hebben, omdat we het moeilijk hebben, en dit zo te verzachten, niet om dat moeilijke weg te halen. Een belangrijk verschil.

Hoe doe je dat, je zelfcompassie ontwikkelen? De ‘makkelijkste’ manier is regelmatig mediteren. Een methode waar jij nu al een aantal weken aan werkt.

Een andere manier is door je vaker bewust tevreden en dankbaar te voelen. Wat je in vorige lessen geoefend hebt. Heb je vandaag al 3 dingen benoemd waar je dankbaar voor bent? Kijk simpelweg eens om je heen.  Besef je dat je best tevreden mag zijn met je leven zoals het nu is.

Door kalmer, dankbaarder en meer tevreden te worden verminder je angst. Je ontwikkelt meer vertrouwen in jezelf en in het leven. En vertrouwen is een voedzame bodem voor liefde. En wanneer je liefdevol bent, ontstaat compassie. Bijna vanzelf.

Dus ja, ga mediteren, voel je dankbaar en tevreden.

Labels plakken

De hele dag plakken we labels. Goed, slecht, wenselijk, onwenselijk. Mooi en lelijk.

Word je soms ook zo moe van jouw stempelmachine? Stop met labelen. Laat dingen, waar je vroeger allerlei meningen over had, simpelweg zijn wat ze zijn. Jouw stempel is niet nodig. De situatie is er toch wel. Wat jij er ook van vindt.

Door minder labels te plakken wordt het makkelijker om het hele leven met een mildere blik te bekijken. Het wordt makkelijker om compassie te voelen voor mensen waar je normaal een hekel aan hebt, of liefde te voelen bij een gebeurtenis die je normaal zou  afkeuren.

Wees een inspiratiebron

Stop met bedenken hoe graag je zou willen dat de mensen in je leven anders zouden zijn. Stop met het veranderen van situaties. Je kunt je zorgen uitspreken, en zo hopen dat de ander daar iets mee doet. Maar je kan ze niet veranderen. Accepteer dat ‘irritante eigenschappen ook slechts eigenschappen zijn.

Als jij wilt dat mensen meer worden zoals jij, wees dan de beste versie van jezelf. Goed voorbeeld doet volgen. Leef zoals je vind dat je naasten moeten leven. Behandel mensen zoals jij behandeld wilt worden. Maar je kan niemand dwingen.

Omarm mensen met liefde en compassie en laat ze voelen dat ze bij jou zichzelf mogen zijn. Als dat je lukt, is dat een prachtig en uniek geschenk dat maar weinig mensen kunnen bieden.

Wees lief voor jezelf – zelfcompassie

Mensen hebben de neiging om de eigenschappen die ze haten in zichzelf te veroordelen bij anderen. Zeker als ze werken om die eigenschappen te veranderen. Bijvoorbeeld als jij gezonder gaat eten. Ineens zie je hoe ongezond andere eten.

Wees daarom niet te streng voor jezelf. Er is helemaal niks mis met discipline maar als het even niet gaat zoals je gepland had, lach jezelf toe en pak de draad weer op. zonder een al te streng oordeel.

Als het je lukt om milder voor jezelf te zijn (dat is de zelfcompassie) , lukt het je beter om compassie te voelen voor de wereld om je heen.

Het verhaal van de ander

Mensen die anderen pijn doen hebben zelf vaak pijn en je kent nooit het hele verhaal.

Twee waarheden die je kunnen helpen om milder naar mensen te kijken waar je normaal gesproken boos op zou worden. Je kunt nooit oordelen over iemand, aangezien je nooit precies weet wat het hele verhaal is.

Blijf uitgaan van de goede intenties. Mensen doen over het algemeen dingen met de beste bedoelingen vanuit hun belevingswereld en naar beste kunnen. Soms komt dit niet overeen met hoe jij dit zou aanpakken. Dus de volgende keer als je wordt geconfronteerd met mensen waar je boos op wilt worden, voel dan compassie.

Voel compassie – onvoorwaardelijke liefde voor de persoon die schuilt achter de woorden, achter het gedrag. Dit gaat niet vanzelf, het is een leerweg maar oefen het keer op keer.

 


Jouw huiswerk

Een oefening om te doen. Wanneer je mensen ontmoet waar je moeilijk liefdevol tegen kunt zijn, herinner jezelf dan aan de volgende zaken:

  • Jullie willen je allebei gelukkig en gezond voelen.
  • Jullie verlangen allebei naar liefde en warmte.
  • Jullie zijn op een bepaald niveau allebei onzeker.
  • Jullie willen allebei goedkeuring van je ouders of verzorgers.
  • Jullie willen allebei geaccepteerd worden zoals jullie zijn.
  • Jullie willen allebei vrij zijn.
  • Jullie proberen allebei het beste te doen, gezien jullie beeld van de wereld.

Jullie zijn meer hetzelfde dan verschillend. Door je aandacht te verschuiven naar de overeenkomsten wordt het makkelijker om de onschuld in anderen te zien.

Pak pen en papier en doe deze oefening eerst eens op iemand die je bewonderd. Dan iemand die je gewoon aardig vindt en tenslotte op iemand die je niet zo aardig vindt. Schrijf dit op. Schrijf op op welke manieren jullie dit ervaren. EN bekijk na afloop de overeenkomsten die je kan vinden.

De meditatie van deze week helpt je om meer compassie te voelen voor de mensen om je heen. Ook mensen die je misschien minder leuk vindt.

 


Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen