Terwijl jij lekker ligt te slapen is je lichaam altijd bezig met het verbranden van voedingsstoffen die je overdag hebt ingenomen. Het is daarom belangrijk om je voedingsstoffen s ‘ochtends weer aan te vullen door middel van een gezond ontbijtje. In dit artikel vertel ik jou wat gezonde ontbijtproducten zijn.
Wat is nou een gezond ontbijt?
Een gezond ontbijt is een voedzame maaltijd. Het levert je tussen de 300 en 500 kcal op en het voedt je met essentiële vitamines, mineralen en vezels voor een optimale gezondheid.
Ook is je ontbijt belangrijk voor de rest van de dag. Als je gezond ontbijt blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en kan je later op de dag makkelijker van snoep, chips, koekjes en andere ongezonde tussendoortjes afblijven.
Veel mensen krijgen zonder dat ze het doorhebben veel suiker binnen tijdens het ontbijt.
Een paar voorbeelden voor ontbijtjes met veel suiker zijn:
- 2 witte boterhammen met aardbeienjam: hier zitten ongeveer 10 suikerklontjes in.
- 1 grote krentenbol en een glas drinkyoghurt: hier zitten ongeveer 16 suikerklontjes in.
- Havermout met gezoete kokosmelk (en jij dacht dat dit gezond was..?)
Wat kan ik eten als gezond ontbijt?
Je hebt natuurlijk super veel keuzes als het gaat om een gezond ontbijt. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van wat je kan nemen als je een gezond ontbijt wil maken. Later neem ik jullie nog mee in een paar leuke ontbijtrecepten die je makkelijk en snel thuis kan maken.
- Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Let er hier bij wel op dat je geen zoet beleg op je boterham doet zoals jam. Dit brengt namelijk de bloedsuikerspiegel omhoog en dan krijg je het effect dat je s ’middags eerder naar een koekje of een zakje chips grijpt. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
- Magere of halfvolle zuivel met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten. Het beste kun je een variant kiezen zonder toegevoegd zout en niet te veel toegevoegd suiker.
- Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los.
Tips die het makkelijker maken om te ontbijten
Als je niet zo’n goede ontbijter bent heb ik hierbij wat tips om het ontbijten in de ochtend voor jou eventueel makkelijker te maken:
- Neem de tijd om rustig te ontbijten. Als je je ontbijt in een hoog tempo naar binnen werkt proef je amper wat je eet.
- Zet je wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten. Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt de avond van tevoren klaar en leg het in de koelkast.
- Als je ’s ochtends niet zoveel trek hebt in een boterham kun je ook proberen of iets anders er wel ingaat, zoals havermoutpap of yoghurt met muesli en fruit. Eventueel kun je een deel van het ontbijt verschuiven naar het eerste eetmoment tussendoor.
- Heb je echt moeite om te ontbijten? Neem dan je ontbijt mee naar je werk of naar school en probeer daar een rustig moment te zoeken waarop jij kan ontbijten.
- Een goed voorbeeld doet volgen. Ook kinderen hebben baat bij een goed ontbijt. Eet daarom in alle rust met de kinderen aan tafel. Om s ‘ochtends tijd te besparen is het handig om s ’avonds al de tafel te dekken. Dan hoef je s ‘ochtends alleen nog maar de gekoelde producten uit de koelkast te halen.