Stress
Nu je zwanger bent, of net bent bevallen (wanneer je dit nog eens terug leest), zal je merken dat niet alleen je hele lichaam verandert, maar je voelt ook regelmatig veel druk door allerlei dingen die je moet regelen. En dat is, zowel voor jezelf als voor de (- ongeboren)baby, niet fijn.
Door stress verhoogd het cortisol gehalte in het lichaam. Onze cellen hebben deurtjes en sleuteltjes en de hormonen komen aan bij een cel en willen met het sleuteltje naar binnen. Cortisol is zo’n sleutel. Stress is een overlevingsmechanisme van ons lijf en gaat dus altijd voor alle andere processen. We hebben ons stress hormoon nodig. Anders heb je ook geen reden om in de ochtend wakker te worden. In de oertijd was stress functioneel en moesten we af en toe vluchten voor een leeuw. Tegenwoordig zijn we continue aan het vluchten. We hebben tijd te kort, we hebben stress van ons werk, onze kinderen en man willen aandacht. Het huis moet schoon en we willen een zo mooi mogelijk leven lijden. Dit alles zorgt voor een disbalans in ons lichaam. Daar bovenop komt nog de stress van slechte voeding, te veel of te weinig bewegen, te weinig slaap. Noem het maar op.
Maar nu moeten we van de stress af… voor je eigen gezondheid en dat van je kind. Cortisol heeft namelijk dezelfde bouwstof als progesteron. Een hormoon wat een belangrijke functie heeft in het voortplantingsmechanisme. Te veel stress kan tot een vroegtijdige geboorte lijden.
Ontspanning
Daarom deze tips om te ontspannen tijdens je zwangerschap. Ze zijn ook toepasbaar en relevant na de zwangerschap. De meeste kun je zelf prima uitvoeren, maar de zwangerschapsmassage bijvoorbeeld, is heerlijk om je juist even te laten verwennen! Ze helpen je stress te voorkomen en de kans op burn-out en postnatale depressie te verminderen maar maken vooral deze tijd een aangename periode.
- Neem dagelijks de tijd voor ontspanning
Ontspannen moet je leren, en dat gaat het beste door er iedere dag genoeg tijd voor te nemen. Zeker als je veel last van stress hebt, is het heel belangrijk om er regelmatig rust in te lassen. Je zult zien dat het steeds beter gaat als je op vaste momenten tijd voor jezelf neemt. Even een tijdschrift lezen, een televisieprogramma kijken, gewoon even nergens aan denken en met de voeten omhoog. Plan het gewoon in je agenda. Maak gebruik van de oefening onderaan dit bericht om minder stress te realiseren.
- Denk aan je houding
Als je zwanger bent, wordt al het bind- en steunweefsel zachter. Samen met het extra gewicht van je baby en het vruchtwater zorgt dit voor een verkeerde belasting op al je gewrichten, met name op je rug en je bekken. Het is daarom belangrijk om bij iedere beweging goed aan je houding te denken. Door simpelweg altijd je rug recht te houden, kun je al veel klachten door stress op het lijf voorkomen. Herhaal nog eens de oefeningen uit les 2.
- Zorg voor beweging
Zorg minimaal een half uur per dag voor voldoende beweging. Dat geeft niet alleen ontspanning, ook je doorbloeding verbetert en je slaapt er beter door. Het maakt in principe niet uit hoe je beweegt. Doe gewoon wat je het fijnst vindt: je kunt actief in huis zijn, maar ook een stukje fietsen of lopen. Zwangerschapsgroepen als VitaalMommy en zwangerschapsyoga dragen ook bij aan de voordelen van gezond bewegen.
- Zorg voor frisse buitenlucht
Er is niets zo ontspannen als genieten van de frisse buitenlucht. Dat geeft je meer energie, terwijl je als de zon schijnt ook nog eens extra vitamine D opneemt. Als het dus maar een beetje goed weer is: pak de fiets of ga een stukje wandelen.
- Laat je verwennen met een zwangerschapsmassage
Een zwangerschapsmassage is niet alleen heel ontspannen, maar het helpt ook tegen rugpijn en spanningen. Het is een speciale ontspanningsmassage, puur en alleen voor zwangere vrouwen. Je moet dat wel laten doen door iemand die kennis van zaken heeft, het liefst een officieel erkende masseur. Bij deze massages wordt massage olie gebruikt speciaal voor zwangerschap. Je wilt immers niet dat jouw kindje in aanraking komt met schadelijke stoffen die jij op je huid laat smeren. Eventueel zou je partner jou ook een massage kunnen geven, maar laat dit dan heel voorzichtig doen. Je buik is daarbij zeker verboden gebied!
Omdat je meedoet met de StrongMommy training, ontvang je korting op een MommyMassage bij VitaalOveral.
- Zorg voor voldoende slaap
Naast alle tips hierboven is voldoende slaap ook erg belangrijk. Dat kan best lastig zijn als je zwanger bent, maar het helpt soms als je wat eerder dan normaal naar bed gaat en oordopjes in doet om de geluiden om je heen buiten te sluiten. Ook helpt een kussen tussen je benen om fijner te liggen. Sommige zwangeren nemen een voedingskussen mee naar bed ter ondersteuning van hun buik en bekken.
Na de bevalling is het raadzaam om ook in de middag met je kindje mee te slapen. De nachten zijn vaak nog gebroken en wanneer je borstvoeding geeft vraagt dit ook veel energie van jou. Pak voldoende rust en slaap gewoon overdag wat bij.
Doe onderstaande meditatie oefening om tot rust te komen.
——————————————————————————————————————-Jouw huiswerk: Ga eens na op welke gebieden jij stress kan reduceren. Denk daarbij aan:
- Stress uit werk
- Stress uit relatie
- Stress om de toekomst (zwangerschap is best spannend)
- Stress uit ongezond eten
- Stress uit overmatig sporten
- Stress uit te weinig slaap
Hoe ga je dit aanpakken? Stress is niet goed voor jou en ook niet voor je ongeboren kindje. Maak een plan hoe jij stress kan reduceren.