Les 6 – De bevalling

Uiteindelijk volg je dit programma om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Laten we het dan ook eens hebben over de bevalling.

Eerst de voorbereidingen voor jou…en je partner

Er zijn vele manieren om jezelf voor te bereiden op de bevalling. Dat is niet alleen het weten hoe de bevalling verloopt. Het is ook klaar maken van de babykamer, de bezoeken aan de verloskundige, de ‘vluchtkoffer’ inpakken, aanschaffen van maxi-cosi, het schrijven van een bevallingsplan, het bed op klossen zetten.  Voorbereiden is zowel een fysieke als mentale aangelegenheid. Je maakt jezelf en de omgeving vertrouwd met het feit dat er een baby komt.

Een geboorteplan

Een geboorteplan is een uitgeschreven plan waarin je jouw wensen voor de bevalling vastlegt. Zo’n geboorteplan is de beste manier om er voor te zorgen dat jouw bevalling volgens wens verloopt.

Het is onderdeel van de voorbereiding op de bevalling. En hoewel de bevalling meestal niet loopt zoals jij gepland had en dus kan afwijken van jouw plan, is dat ook direct de reden om er een te schrijven. Wat is een goed plan B voor jou?

Redenen om een geboorteplan te schrijven:

  • Het is een manier om je eigen wensen helder te hebben. Door het schrijven van een geboorteplan ga je zelf nadenken over de bevalling. Je kan je vragen daarna gaan stellen en goed geïnformeerd en met een doel de bevalling in  gaan. Dan behoud je voor je gevoel controle over je eigen bevalling. Het geeft je een houvast. Je weet wat je te wachten staat.
  • Het kan je helpen om angsten te formuleren. Je kan deze delen met de verloskundige. Die kan jouw informeren over hoe waarschijnlijk het is dat deze gevaren zich voordoen. Zij kan jou geruststellen en helpen om de voor jou meest prettige bevalling te ontwerpen.
  • Dit geboorteplan geeft ook een houvast aan de zorgverleners. Ook als er onverwachte problemen tijdens de bevalling voorkomen, kan je aangeven altijd betrokken te willen zijn bij de beslissingen of dat je dit uit handen geeft aan je partner of het medisch personeel.
  • Het geboorteplan schept helderheid tussen jou en je partner. Jullie kunnen samen bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Vergeet niet om je partner te betrekken bij het schrijven van dit plan.

De 3 stappen bij het schrijven van jouw plan.

  1. Neem een avond de tijd om alle wensen en angsten op papier te zetten.
  2. Bespreek alles met de verloskundige. Zij kan jou goed en eerlijk informeren en helpen bij vragen.
  3. Schrijf je uiteindelijke geboorteplan. Het liefst beperk je je tot een enkele A4: de zorgverleners kunnen dan in één oogopslag zien wat de bedoeling is. Besef je wel dat niks in het geboorteplan voor 100% vast staat. Je mag altijd van gedachten veranderen.

_______________________________________________________________________

De bevalling gaat beginnen

Wanneer je nog niet eerder bent bevallen, weet je niet precies wat je kan verwachten van de start van de bevalling. Dat is ook voor iedereen anders.

Het scenario van een plas water die in een keer op de grond klettert in de supermarkt is heel onwaarschijnlijk.

Hierbij de tekenen dat de bevalling (spoedig) begint op een rijtje:

Het verliezen van de slijmprop. Merkbaar aan slijmerige afscheiding waar sliertjes bloed in zitten. Het kan nog dagen duren voor de bevalling begint. De slijmprop kan soms ook in gedeeltes tijdens de bevalling komen.

Breken van de vliezen. Je verliest vruchtwater. Bij twijfel kun je wat opvangen en er aan ruiken. Het ruikt zoetig en niet zuur zoals urine. Vruchtwater hoort er helder uit te zien met vaak wat witte vlokjes erin. Meestal komt het niet meteen in golven tegelijk.

Meestal komen de weeën vanzelf op gang. Komen de weeën binnen 24 uur niet op gang dan moet er in het ziekenhuis ingeleid worden.

 

Weeën

Voorweeën geven een soort menstruatieachtige klachten of vage pijn in benen en  onderrug. Soms zijn ze regelmatig en dan opeens zit er weer meer tijd tussen. Ze kunnen opeens ophouden. De bevalling is nog niet begonnen. Wel zorgen deze weeën voor het rijpen van de baarmoedermond.

Ontsluitingsweeën geven een drukkend of kramperig gevoel in rug, buik en/of benen en hebben een duidelijk ritme. De weeën duren steeds langer en de tussentijd wordt steeds korter. Ze verdwijnen niet meer.

De bevalling is begonnen!!

 

Neem in de volgende situaties ALTIJD contact op met verloskundige of gynaecoloog:

  • Vaginaal bloedverlies
  • Gebroken vliezen met vruchtwater dat groen of bruin gekleurd is
  • Als de zwangerschap nog geen 37 weken duurt en je krijgt weeën
  • Gebroken vliezen overdag altijd melden, ‘s nachts afwachten tot de volgende morgen, mits de kleur helder is. Volg altijd het advies van de verloskundige!

 

De weeën opvangen

Beginfase;

De weeën komen langzaam op gang en zakken ook langzaam weer weg. De contracties zijn nog niet zo sterk. Deze fase is voor het verstrijken van de baarmoedermond.

 

ADEMHALING:

  • Bij ontspanning wordt de ademhaling vanzelf geregeld. Heb je er behoefte aan dan mag je een bewuste buikademhaling toepassen.

 

 

Middenfase;

De weeën worden regelmatiger en sterker, de pauzes zijn korter. Doel van deze fase is het opengaan van de baarmoedermond. Het kan zijn dat het nu steeds moeilijker wordt om te ontspannen en een regelmatige ademhaling te houden.

 

 

Weeendans – Watch Video

Mogelijke houdingen zijn:

  • Op handen-knieën of onderarmen-knieën of met armen leunend op bed of stoel

 

  • Omgekeerd op stoel zitten met armen over rugleuning of leunend op je partner
  • Rondlopen
  • Ga liggen in zijlig
  • Zittend op bed met je partner achter je
  • Zittend op het toilet

 

ADEMHALING:

  • Probeer tijdens de wee een buikademhaling toe te passen, tel eventueel hardop mee: bijvoorbeeld 3 tellen in en 4 tellen uit. Heb je behoefte aan kreunen, zuchten of met geluid ademen, doe dat dan ook.
  • Na iedere wee flink in en uitademen, dit geeft ontspanning.
  • Lukt het niet om helemaal naar je buik toe te ademen vanwege de pijn, probeer dan naar je flanken te ademen. Vraag eventueel je partner zijn handen daar te leggen zodat je weet waar je heen moet ademen. Lukt ook dit niet, pas dan een oppervlakkige ademhaling toe: kort in, iets langer uit (pfff…pfff)

Laatste ontsluitingsfase-overgang naar persfase

De weeën komen snel, bijna zonder pauze. Ze zijn erg sterk en houden lang aan. Deze fase wordt ook wel “wanhoopsfase” genoemd. Maar het moment dat de baby geboren wordt, is nu echt nabij. Soms is er al persdrang. Als er nog niet genoeg ontsluiting is, moeten de weeën weggezucht worden.

 

WAT DOEN?

 

Wat te doen wanneer hyperventilatie ontstaat?

Door spanning en het ‘hijgen’ kan hyperventilatie ontstaan. Dat kan vervelend en zelf eng aanvoelen. Dit kan jouw partner doen om je te helpen bij hyperventilatie.

  • Ademen in een ruime diepvrieszak of papieren zak.
  • Met de handen een dakje over mond en neus maken.
  • Koud washandje in het gezicht drukken.
  • Stel je partner gerust!


Alleen bevallen

Gelukkig gebeurt het zelden, maar soms wordt een baby geboren zonder professionele hulp. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Wat je dan moet doen is de baby in zijligging op de moeder leggen en warm omwikkelen. Maak het neusje en mondje vrij. Verder niets doen behalve zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen.


 

Massagetechnieken 

Jouw partner hoeft niet hulpeloos toe te kijken maar kan ondersteunen met deze massagetechnieken.

Voordat je begint:

  • Zorg dat je handen warm zijn
  • Gebruik wat massageolie

De technieken

  1. Steun geven met handen rondom heiligbeen. Je mag stevige druk geven.

2. Massage met duimmuis rondom rand van het heiligbeen.

3. Van de bilnaad naar boven strijken, langs de wervelkolom naar de schouders.

4. Rustige massage, zonder druk, vanaf bekken naar voren richting lies. Prettig bij beenweeën.

5. Tijdens beenwee van heupen naar voren over benen masseren, eventueel in benen knijpen.

6. Achter partner gaan zitten die op haar zij ligt, 1 hand op heup leggen en rustig voor/achterwaarts bewegen. Rustig heen en weer wiegen.

 

 

 


Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen