Starten met meditatie

Welkom

Leuk dat je meedoet met deze online cursus ‘Mediteren kan je leren

In het onderstaande filmpje vertel ik jou waarom ik denk dat je dagelijks zou moeten mediteren. Ook leg ik je uit hoe je dit programma kan gebruiken en hoe aan te meden voor de wekelijkse e-mail motivatie.

Wat is mediteren?

Laten we eerst het begrip meditatie helder krijgen. Misschien heb je bij meditatie de indruk dat je al zwevend door de kamer gaat en in hogere staten zal verkeren. Dit hoeft helemaal niet. Mediteren start met een bewustzijn van jezelf en de omgeving. En die reis gaan we samen maken.

Binnen de traditionele Yoga (het 8-voudige pad van Patanyali) wordt meditatie omschreven met het begrip ‘Dhyana’. Dhyana kan je omschrijven als langdurig en ongestoord focussen op 1 object. Wanneer we daartoe in staat zijn, zijn we aan het mediteren.

Dhyana kan je omschrijven als langdurig en ongestoord focussen op 1 object

Hierbij zijn drie elementen van belang:

  • De persoon die mediteert (waarnemer/observeerder)
  • Het proces van observeren
  • En het object (gedachten, een vlam, een vraag) dat geobserveerd wordt

Als je langdurig op een object aan het mediteren bent, dan kan je het gevoel krijgen dat je één wordt met het object. Hier is echter wel jarenlange beoefening van meditatie voor nodig.

Waar geen jarenlange oefening voor nodig is, zijn de effecten die meditatie heeft op het brein. Al na de eerste meditatie zijn veranderingen in het brein waarneembaar. Gedurende de cursus zal je dit s tap voor stap gaan ervaren.

Veranderingen in het brein

1. Meer plooiing van de cortex

De hoeveelheid vouwen en groeven in het brein neemt toe door meditatie. Dit proces noemen we gyrificatie. Die vouwen en groeven zijn direct gerelateerd aan de prestaties van je brein. Hoe meer je er hebt, hoe beter je brein presteert. Hoe langer je al mediteert hoe hoger de mate van gyrificatie.

2. Verhoogde dichtheid van de grijze massa

Scans laten een verhoogde dichtheid  zien van het grijze hersenmateriaal in de prefrontale cortex. Deze was dus hoger bij mensen die mediteren in vergelijking met de mensen die dat niet deden.

Het gebied van de prefrontale cortex wordt geassocieerd met complex cognitief gedrag, persoonlijke expressie, beslissingen maken en sociaal gedrag.

Dit gedeelte wordt kleiner naarmate we ouder worden. Dit is waarom het moeilijker is om nieuwe dingen te leren en waarom we vaker dingen vergeten wanneer we ouder worden. Meditatie kan dit dus tegengaan.

Een onderzoek liet zelfs zien dat mensen van 50 jaar die mediteren, een even fit en gezond brein hebben als een groep van 25-jarige mensen die niet mediteren.

Al overtuigd? 

3. Mediteren zorgt voor een grotere hippocampus

Een ander onderzoek wees uit dat na slechts 8 weken dagelijkse beoefening van meditatie de hippocampus in de hersenen (verantwoordelijk voor leren, geheugen en het reguleren van emoties) significant was gegroeid. De hippocampus is juist kleiner bij mensen die lijden aan depressie of post-traumatische stress.

Dat zijn toch mooie berichten? En wie wil dit nou niet? Ook zijn er nog een aantal redenen om te mediteren met resultaten die je veel sneller zelf kan opmerken.

In de huidige hectische tijd zijn we zo bezig met de buitenwereld, dat we nauwelijks contact maken of ons bewust zijn, van onze binnenwereld.

Onze cultuur en maatschappij vragen een voortdurende betrokkenheid, met de wereld buiten jezelf. Via computer, mobiele telefoon radio en tv, wordt er bij voortduring een beroep op je gedaan. De druk om mee te doen en mee te consumeren en vooral meer te consumeren, heeft veel mensen en nog veel meer jonge mensen in zijn greep. Hoezo gewoon tevreden zijn met wat er is?

De momenten waarop je even aan jezelf toe mag toekomen, worden steeds schaarser. Door de voortdurende betrokkenheid met de buitenwereld, verwaarlozen veel mensen zichzelf. Ze hebben moeite om in contact te komen met hun lichaam en hun gevoelens. Verdriet wordt niet meer verwerkt, maar vaak alleen nog weggestopt.

Meditatie is een goede methode om meer aan jezelf toe te komen. Aanvankelijk is het erg prettig om het mediteren te leren via geleide meditaties. Aanvankelijk…want mediteren kan ook heel confronterend zijn.

Niet alleen maar chillen

Is mediteren niet alleen maar even lekker chillen? Gewoon even wegdromen? Meditatie kan je misschien beter omschrijven als volledig bewust aanwezig zijn in wat je op dat moment aan het doen bent. Dus focus op het object. Alles wat zich in je bewustzijn aandient kun je gebruiken als middel om te mediteren. Als je net begint met mediteren en je bent niet gewend om wat langer stil te zijn kan een geleide meditatie je helpen. En dat is ook precies waar we mee zullen beginnen in deze cursus.

Je kan je ook gewoon concentreren op een voorwerp, op een vorm in je buitenwereld. Dat kan een vlammetje van een kaars zijn een bloem een boom of wat dan ook. Het gaat erom dat je even helemaal met je aandacht bij het object van jouw keuze kunt blijven.

Even helemaal met je bewustzijn daar aanwezig zijn zonder dat je je er met je denken mee bezig houdt.

Ga er geen woorden aan geven, ga geen eigenschappen benoemen. Probeer zolang als je dat kunt en in het begin is dat nog niet zo lang, je aandacht bij dat voorwerp te houden. Als je merkt dat je aandacht even afgeleid is, ga je gewoon weer terug met je aandacht naar dat voorwerp. Wederom zonder iets te benoemen. Je neemt alleen maar waar. Je bent alleen maar aanwezig.

Het doel van meditatie
Het is op zich vreemd om bij meditatie te spreken over een doel. Het is geen wedstrijd en als je ontspannen aanwezig bent kun je eigenlijk niets verkeerd doen. De grote kunst van meditatie bestaat juist in het loslaten. Je laat de dingen gewoon gebeuren zonder je er mee te bemoeien. Komen er gedachtes gevoelens of lichamelijke sensaties op, zie ze dan gewoon ga er niet mee aan de slag. Neem ze alleen maar bewust waar, ze verdwijnen dan ook weer vanzelf. Richt je alleen maar op datgene in jou dat waarneemt. Het doel van meditatie is dus waarnemen, zonder oordeel, zonder te benoemen. Je bent dan “de waarnemer” of “observeerder”.

Hoe vaak moet je mediteren, om “succesvol” te zijn?
Even stilstaan bij jezelf, bij wat je aan het doen bent is al meditatie. Probeer zo vaak mogelijk op een dag, even die eindeloze gedachtestroom te doorbreken. Ontdek dat je in staat bent die eindeloze reeks gedachtes te doorbreken.

Hoe vaak en hoe lang je mediteert bepaal je zelf. En bekend gezegde is ook wel:

Heb je veel tijd, mediteer een uur, heb je weinig tijd, mediteer twee uur”

Maar je kan ook gerust genoegen nemen met 3 minuten. In het begin zal het moeilijk zijn om 3 minuten lang je volledige concentratie op de meditatie te houden. Na verloop van tijd gaat dat steeds beter en wil je misschien langer mediteren.

Waar kan ik mediteren?

Mediteren kan overal. Kies bij voorkeur een plek waar je niet onderbroken kan worden. Een plek waar jij je comfortabel en veilig genoeg voelt om je ogen te sluiten.

Nu weet je al heel veel over meditatie en is het tijd om te beginnen. In deze module vind je 2 korte meditaties. Het is niet de bedoeling dat je ze allemaal tegelijk gaat uitvoeren. Start vandaag met de rustig zitten meditatie. Herhaal die morgen en overmorgen ook. De kracht van meditatie zit in de herhaling.

 

 

 

—————————————————————————————————————————

Jouw huiswerk:

  1. Maak een afspraak met jezelf dat je dagelijks gaat mediteren. Al is het maar heel kort. Het gaat er om dat je dagelijks oefent en een routine voor jezelf maakt.

2. Beslis op welk deel van de dag je wilt mediteren. Ochtend, middag of avond. Houd je eraan. Een vast moment zorgt ervoor dat het een onderdeel van jouw routine wordt.

3. Bedenk een ‘trigger’. Een trigger is iets wat je al dagelijks doet. Bijvoorbeeld ontbijten. Koppel je meditatiesessie aan het ontbijt, door bijvoorbeeld te mediteren voordat je gaat eten. Zo kan je het bijna niet vergeten. Een trigger kan van alles zijn. Kies iets wat voor jou handig is.

4. Zorg dat je niet gestoord wordt. Zoek dus even een rustige ruimte en zet je telefoon op stil en laat deze achter in een andere ruimte.

5. Schrijf op hoe je je voelt na het mediteren. Dit helpt je om te reflecteren op je sessie en de voordelen van mediteren echt in te zien.

Vergeet vooral dat laatste niet. Pak een schriftje dat je helemaal kan gebruiken voor meditatie. Noteer na iedere meditatie hoe jij je voelde voor- en na de meditatie. Je zal al na enkele dagen verschillen opmerken.

Veel succes met de eerste meditatie week.

Wil jij de komende 9 weken motivatie in je mailbox? Meld je dan aan voor de meditatie nieuwsbrief. Je ontvangt dan 9 weken lang, twee keer per week een herinnering in je mailbox met informatie over meditatie, aanvullende opdrachten, audio fragmenten en nieuwe motivatie om te mediteren. Dit is jouw extra steuntje in de rug om meditatie blijvend in jouw leven in te slijpen.

 


Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen