Verwerken van de bevalling

De bevalling is voor veel vrouwen een mooie maar traumatische gebeurtenis. Er kunnen dingen gebeuren die je niet had verwacht of die je niet wilde. Er kunnen complicaties optreden of een ingreep. Zelfs wanneer je een ‘gewone’ thuisbevalling hebt gehad kan het goed zijn voor de verwerking om je bevalling nog eens te doorlopen. Daarom deze schrijfopdracht.

Zoek een rustige plek op om te gaan zitten en schrijven. Zoek een plek waar je ongestoord door kan gaan. Natuurlijk kan je baby even aandacht vragen. Onderbreek dan even de opdracht en schrijf dan weer door. Ook wanneer je geƫmotioneerd raakt, ga door met schrijven. Schrijf alles op wat in gedachten komt. Ook als het in de eerste instantie niet echt een samenhangend verhaal is. Dat komt later wel. Zorg er wel voor dat je het afmaakt.

Het kan ook zijn dat je het niet meer precies weet. Dat geeft niet. Schrijf het op zoals jij het je kan herinneren. Je kan eventuele onduidelijkheden of ‘gaten’ later opvullen door met je partner of verloskundige te praten.

Pak nu pen en papier en start met schrijven. Start met onderdeel 1. Neem daarna eventueel pauze en start dan aan onderdeel 2. Maak ieder onderdeel steeds zoveel mogelijk ononderbroken af.

  1. Begin met een titel. Bijvoorbeeld: De geboorte van…. of de bevalling op…. Jij als schrijver van dit verhaal bepaald waar dit verhaal over gaat.
  2. Begin bij jouw begin. Waar begon voor jou de bevalling. Schrijf dit op met tijd dag en datum en waar je op dat moment was, met wie en wat je aan het doen was.
  3. Schrijf zoveel als mogelijk in chronologische volgorde. Zoals het in jouw hoofd zit. Je kan het eventueel opsplitsen in titels of nummers. Bijvoorbeeld: De start- de weg naar het ziekenhuis – de komst van de verloskundige. Schrijf jouw eigen boek.
  4. Kies minimaal 2 specifieke herinneringen die de meeste sterke gevoelens bij je oproepen. Dit kunnen zowel positieve als negatieve herinneringen zijn. Omschrijf: Wat gebeurde er, wat hoorde je, wat zag je en wat rook je? Wat dacht je wat voelde je, wat deed je en wat deed je lichaam? Wat deden anderen? Hoe liep het af? Mochten er meerdere herinneringen zijn die sterke gevoelens oproepen, schrijf ze dan stuk voor stuk voor jezelf uit.
  5. Eindig het verhaal waar het voor jou gevoel eindigt. Dat kan zijn direct bij de geboorte van je kindje, bij het weggaan van de verloskundige of misschien pas een paar dagen later. Schrijf door tot waar het verhaal voor jou eindigd.
  6. Noem de datum van vandaag en hoe het was om dit verhaal op te schrijven. Wat voelde je erbij, hoe voel jij je nu?
  7. Schrijf de vragen op die je hebt en stel ze aan je partner, verloskundige, gynaecoloog of een vriendin. Zij kunnen misschien de hiaten opvullen of je voorzien van nieuwe inzichten.
  8. Kijk of je het verhaal wilt laten lezen aan iemand die je vertrouwd. Delen maakt het verwerken makkelijker en misschien krijg je door het te delen ook weer andere, verfrissende inzichten over de gebeurtenissen.


Terug naar overzicht

Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen