Zwangerschapskwaaltjes

Tijdens je zwangerschap veranderen een heleboel dingen in het lichaam onder invloed van zwangerschapshormonen. Dit zijn oestrogeen, progesteron en relaxine. Deze hormonen zijn er om het lichaam van een zwangere vrouw een zo aangenaam mogelijk verblijf voor de baby te maken.

Hieronder gaan we in op de fysieke kwaaltjes die je kan hebben tijdens de zwangerschap. Het is goed om te weten dat je heel vaak gewoon iets kan doen tegen deze kwalen. Je hoeft er dus niet mee rond te blijven lopen

Vochtophoping

Doordat je meer vocht in je lichaam heb kan het gemakkelijker gaan ophopen. Dit heet vochtretentie. Heel vervelend. Je kan er veel last van hebben en het maakt de kans op verzwikking (van je enkel) ook groter. Het vasthouden van vocht is het beste te voorkomen door af en toe de benen hoog te leggen, regelmatig te bewegen en eventueel een zwangerschapsmassage te doen.

Drink ook genoeg. Tijdens de zwangerschap heb je wel 3 liter vocht op een dag nodig. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de baby. De baby groeit hard. Celgroei heeft veel vocht nodig. De hersenen van het kindje in ontwikkeling ook.

Houd je veel vocht vast? Probeer eens dit: Drink 1 dag alleen water en kruidenthee. Eet deze dag niets anders dan groenten en fruit. Zoveel als je wil. Je zal merken dat je heel veel gaat plassen en je enkels zullen slinken.

Vermoeidheid

Het lichaam wordt zwaarder en moet harder werken. Onder invloed van het hormoon relaxine wordt je ook wat trager in de bewegingen. Snelle bewegingen zijn moeilijker te maken. Je reactievermogen neemt af. Bewegen kost je meer energie.

Allereerst is het belangrijk dat je veel slaapt. In je slaap komen de herstel processen op gang. Slaap 7-10 uur per nacht en doe overdag een dutje.

Slaap je voldoende? Bekijk ook je agenda eens kritisch. Zijn je dagen vol en druk? Moet je echt al die dingen op 1 dag doen of kan stofzuigen ook morgen? Kan iemand anders een taak van je overnemen. Schrap deze week gewoon eens 3 dingen uit de agenda. Hoe voelt dat?

En ten slotte: Onderschat de kracht van je voeding niet. Vitamine C en B12 helpen tegen bloedarmoede. Donkergroene groenten, noten en zaden zitten vol mineralen die jou energie geven.

Let op met het eten van koemelkproducten, cafeïne en suiker. Zij hebben onder andere een negatieve invloed op de opname van al die gezonde voedingsstoffen. Cafeïne en suiker geven het bloed een korte piek van energie maar hebben een negatief effect op de suikerspiegel voor de rest van je dag. Door deze schommeling kan je je ook erg moe voelen.

Klunzigheid

Alweer door het hormoon relaxine, wordt vocht opgehoopt in de gewrichten. Hierdoor ontstaat meer ruimte tussen de gewrichtsdelen. Het gewrichtsgevoel, ofwel propriosepsis, neemt af en de besturing van deze gewrichten wordt minder goed. Dit veroorzaakt soms wat klunzigheid. Je stoot tegen een tafel, laat een kopje vallen of verzwikt je enkel in het gras.

Je kan deze klunzigheid tegen gaan door te sporten. Train de spieren rondom enkels, knie, heup. Zorg voor stevigheid. Train je balans zodat je niet snel omvalt. En verder, lach erom. Ook dit gaat voorbij.

Bekkeninstabiliteit en rugklachten

Bekkeninstabiliteit is eigenlijk een achterhaalde term. Het doet voorkomen alsof het bekken wiebelt en uit elkaar valt. Daarbij zijn er heel veel verschillende vormen van ‘instabiliteit’ rondom het bekken.

Een goede manier om bekkenpijn en rugklachten in de zwangerschap tegen te gaan is bewegen. Gericht sporten in een trainingsprogramma zoals PowerMama of ZwangerFit om de spieren sterker te maken. Zwangerschapsyoga om de rug los te maken en te leren om overbodige spierspanning los te laten.

Daarnaast kan je extra letten op je dagelijkse houdingen. Bijvoorbeeld bij iets optillen, stofzuigen, uit de auto stappen. Er is heel veel wat je anders kan doen om je lichaam minder zwaar te belasten.

Ook eten kan een groot verschil maken. Calcium en magnesium onderhouden het bindweefsel en houden zo de banden stevig. Calcium en Magnesium moeten altijd tegelijk genomen worden ( in een supplement). Het lichaam heeft Magnesium nodig om calcium goed op te kunnen nemen. Koemelk heeft een negatieve werking op deze opname.

Spataderen en aambeien

Jawel, alweer veroorzaakt door relaxine. Het bindweefsel van de bloedvaten verslapt wat spataderen kan veroorzaken. Als dit gebeurt kan je het beste steunkousen dragen en de benen hoog leggen. Pak voldoende rust op een dag. Niet alle zwangere vrouwen hebben hier last van. Gelukkig.

Vena cava syndroom

Dit is een beknelling van de onderste holle ader wanneer je op je rug gaat liggen. Het gewicht van je kindje komt ineens op de holle ader terecht en omdat deze ader geen sterke spierwand heeft om dat tegen te gaan, wordt hij dicht gedrukt. Dit merk je doordat je duizelig wordt. Zelfs in je slaap zal je lichaam hier automatisch op reageren door je wakker te maken. De oplossing als je hier last van hebt: ga op je zij liggen. Dan heb je er geen last van.

Misselijkheid en Braken

Je kan dit voorkomen door al voor de conceptie een gezonde, vitale levensstijl aan te nemen. Drink veel water, eet veel groenten en fruit en wees matig met suiker.

Zet dit voort in de zwangerschap en eet extra vitamine B1.

Heb je vooral last van ochtendmisselijkheid? Zet wat te eten en wat water naast je bed. Wanneer je ’s nachts wakker wordt neem je een hapje en een slokje. Doordat je alvast wat gegeten hebt kan de suikerspiegel weer terug gebracht worden.

Eet de rest van de dag steeds kleine beetjes. 6-8 keer per dag eten werkt beter tegen misselijkheid dan de (gezonde) 3 keer per dag eten.

Kramp!!

Kramp is super vervelend. Meestal komt het op in de nacht, vroeg in de ochtend als je net lekker ligt te slapen. Je kan dit grotendeels voorkomen door veel water te drinken, magnesium te slikken of te smeren en geraffineerde suikers uit het menu te schrappen.

Echt supergoed werkt een voetenbadje met magnesiumvlokken vlak voordat je gaat slapen.

Verminderd immuunsysteem

Je immuunsysteem is in periode van zwangerschap echt minder actief. Je hebt tenslotte andere dingen te doen. Zoals het maken van een kindje. Wanneer jouw darmslijmvlies niet optimaal is (door voeding, stress, medicatie) zal je gevoeliger zijn voor ziektekiemen. Ook zeker voor blaasontsteking. Zorg dus goed voor je slijmvliezen door gezond te eten en te drinken.

Het zwangerschapsmasker

Wanneer je veel in de zon komt tijdens de zwangerschap, kan je naar verloop van tijd pigmentvlekjes gaan zien. Het zwangerschapsmasker. Onder invloed van de hormonen kleur je nu sneller in de zon. Het kan niet echt kwaad maar misschien vind je het gewoon niet mooi. Gelukkig zijn ook hier tips tegen bedacht.



Terug naar overzicht

Onderdeel van VitaalOveral • WP Cursus websiteUitloggen