Huh? En de bevalling dan!?
Reminder: in de bibliotheek vind je heel veel informatie over de bevalling. Bijvoorbeeld de verschillende fasen van de bevalling, de ademhaling tijdens de bevalling maar ook hoe je een (traumatische-) bevalling goed kan verwerken
Maar laten we het hier eens hebben over de periode na de bevalling. Want het kan een prachtige, fijne en warme periode zijn maar er zijn meestal wel wat (kleine-) kwaaltjes waar je last van kan krijgen. En wat zo jammer is: er wordt lang niet altijd over gesproken. Hier dus wel.
Kwaaltjes na de zwangerschap
Ook na de zwangerschap kan je ineens ongewenste kwaaltjes ervaren. Hier een paar op een rijtje zodat je niet ongerust hoeft te worden als je iets herkend.
Bekkenbodemklachten
Je bekkenbodemspieren houden je organen op zijn plek en zorgen ervoor dat je blaas zich niet uit zichzelf leegt. Deze spieren worden tijdens de bevalling opgerekt. Na de bevalling krijgen deze spieren weer langzaam hun oude vorm en kracht terug. Veel vrouwen ervaren in (mindere mate-) bekkenbodemklachten. Hoe herken je deze en wat doe je hieraan?
- Je kunt last krijgen van de volgende klachten; urineverlies, vooral bij hoesten, niezen en tillen (stress-urine-incontinentie).
- Niet goed kunnen ophouden van windjes. Verlies van ontlasting.
- Een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en de bekkenbodem.
- Pijn in het bekkenbodemgebied, bijvoorbeeld tijdens het fietsen of pijn bij het vrijen
Ongeveer 6 weken na de bevalling horen de klachten –met oefeningen- te verminderen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met je huisarts of een bekkentherapeut. Er zijn gelukkig veel bekkenbodemoefeningen die je zelf al kan doen. In les 3 kan je deze oefeningen meedoen.
Psychische problemen
De eerste periode na de bevalling heeft 1 op de 8 vrouwen last van lichte tot zeer ernstige psychische klachten.
Postnatale depressie
Een postnatale depressie herken je aan somberheid, nergens zin in hebben, niet willen eten en niet kunnen slapen. Je hebt sombere buien die niet weggaan, je ligt de hele nacht wakker, je hebt geen eetlust en ziet op tegen de dag. Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze depressieve gevoelens na de bevalling niet vanzelf over. Zij komen in een postpartum depressie terecht, oftewel een postnatale depressie. Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden.
In de meeste gevallen is een postnatale depressie te behandelen met therapie, met medicijnen of met een combinatie van beiden. Dus: als je deze klachten herkent, praat er dan over met je verloskundige of met de kraamverzorgende.
Posttraumatische stress-stoornis
Wanneer er tijdens de bevalling een ingrijpende of levensbedreigende situatie ontstaat – bijvoorbeeld een zuurstoftekort bij de baby of een onverwachte keizersnede – kan je last krijgen van angstaanvallen en flashbacks. Dit heet posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Het gaat dan om een herbeleving van een trauma; daardoor ontstaat er angst en paniek.
PTSS komt vaker voor na een ongeplande (spoed-)keizersnede, bij vrouwen die te weinig begeleiding krijgen bij de traumatische gebeurtenis, en bij degenen die moeilijk met stress kunnen omgaan.
Bij een posttraumatische stress-stoornis heb je last van slecht slapen door nachtmerries of steeds terugkerende beelden van de traumatische gebeurtenis. Het kan moeilijk zijn om voor je baby te zorgen omdat hij je te veel herinnert aan de traumatische gebeurtenis. Andere klachten zijn prikkelbaarheid, veel schrikreacties en overdreven waakzaamheid. Het helpt om erover te praten, zowel met je partner en familie, je verloskundige en een psycholoog.
Mommy burn-out
Door een sterke daling van het hormoon progesteron bij de geboorte kunnen de reserves voor de bouwstof van het hormoon cortisol, het stresshormoon op raken. Zeker wanneer de eerste weken na de bevalling druk zijn met slapeloze nachten of een baby die veel huilt of als de zwangerschap een stressvolle situatie is geweest. Een mommy burn-out kan zich openbaren van de geboorte van de baby tot aan de overgang. Vaak zien moeders de eerste symptomen achteraf al terug in de zwangerschap.
Bij een burn-out wil je misschien nog wel heel veel doen maar het gaat gewoon echt niet meer. Je krijgt jezelf gewoon niet uit bed. Alles is je te veel. Je doet onbedoeld lelijk tegen je partner en kinderen en herkend eigenlijk jezelf er niet meer in.
Een Mommy burn-out voelt vreselijk maar je kan er gelukkig zelf veel aan doen. Vooral door goed voor jezelf te zorgen met gezond eten en genoeg bewegen. Praat erover met de omgeving en vraag hulp bij dagelijkse taken. Cognitieve gedragstherapie en voetreflex massage laten ook goede resultaten zien.
Een PTSS en mommy burn-out zijn soms te voorkomen door een goede voorbereiding op de zwangerschap, bevalling en een geboorteplan. Zo heb je zo realistisch mogelijk beeld van wat er ongeveer gaat gebeuren en kun je je wensen vast kenbaar maken. Wanneer je goed voor jezelf zorgt ben je ook weerbaarder tegen stress.
Onzekerheid
Onzekerheid over het ouderschap komt vaak voor: Kun je het allemaal wel? Was dit wat je voor ogen had? Troost je: naarmate de tijd vordert krijg je vaak vanzelf meer vertrouwen!
Ontzwangeren
Dit betekent dat je lichaam weer zijn oorspronkelijke staat terugkrijgt. De hormoonspiegel daalt tijdelijk en wordt zelfs lager dan vóór de zwangerschap. Je lichaam maakt veel minder progesteron en oestrogeen aan, en begint meteen na de bevalling met het aanmaken van hormonen die de melkproductie stimuleren en zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder. Je kunt tijdens het ontzwangeren last krijgen van:
- moeheid
- vergeetachtigheid
- prikkelbaarheid
- concentratieproblemen
- somberheid
- rugpijn
- hoofdpijn
- haaruitval
- onregelmatige of uitblijven van je menstruatie
- je niet fit voelen
Het ontzwangeren duurt meestal zo’n 9 maanden tot een jaar. Soms is het nodig om jouw lichaam een beetje te ondersteunen met vitamine suppletie. Kijk ook eens naar ons filmpje in de biblioheek. Welke kwalen herken jij? Noteer hier jouwafter-zwangerschapskwalen
Ontzwangeren duurt langer dan je misschien denkt
Wanneer je jaren later terug kijkt op de eerste jaren van het moederschap zal je misschien pas de patronen herkennen; De chronische verstrooidheid, futloosheid, stress, uitputting, het feit dat je elk griepje oppakte dat de kinderen ook hadden. Deze kwalen ontstaan onder andere door tekorten aan belangrijke voedingsstoffen veroorzaakt door onder meer de zwangerschap zelf, het geven van borstvoeding en stress vanuit werk en gezin. Zo kan een vitamine B12 tekort leiden tot vermoeidheid, een ijzertekort tot algehele uitputting, een tekort aan omega 3 vetzuren tot neerslachtigheid of postnatale depressie en een magnesiumtekort tot onrust en het niet kunnen ontspannen. Het is daarom aan te raden om ook het eerste jaar na de bevalling extra op gezonde voeding te letten en eventueel supplementen te gebruiken. DHA in combinatie met EPA is een echte aanrader tegen de verstrooidheid. Het vult de stoffen in de hersenen aan die worden ‘opgegeten’ door jouw baby tijdens de zwangerschap en bij de borstvoeding. Vraag bij een goede drogist om raad.
De volkswijsheid over ontzwangeren ‘negen maanden op, negen maanden af’. Lijkt lang maar is nog niet de gehele waarheid. Vrouwen hebben een vol jaar nodig om te herstellen van de bevalling wanneer ze géén complicaties heeft gehad. Dit duurt langer na een zwangerschap of bevalling/keizersnede met complicaties. Voel je je na negen maanden nog steeds niet de oude, dan is dat dus volstrekt normaal. Een zwangerschap en bevalling vormen op je lichaam een behoorlijke aanslag. Daar bovenop kan de zorg voor een baby en chronisch slaaptekort je ook emotioneel uit balans brengen. En je hormonen liggen totaal overhoop. Wanneer je borstvoeding geeft is de fysieke aanslag nog wat groter. Dit laatste is wel zeer bevorderlijk om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken en weer rustig aan de hormonen in balans te krijgen.
Het is jammer dat er na je bevalling niemand aan je bed staat om je bloed te prikken om te testen op tekorten.
Lopen die tekorten te hoog op en jouw stress ook, dan raak je vroeg of laat op. Zorg dus goed voor jezelf. Zeker dat eerste jaar waarin je weinig tijd voor jezelf lijkt te hebben.
Fysiek herstel na de bevalling — Watch Video
Jouw huiswerk
Download hier jouw tips tegen zwangerschapskwalen. Maak jezelf weerbaar tegen de zwangerschapskwalen na de zwangerschap!
Wij kunnen je helpen met goed ontzwangeren in het Strong Mommy vervolg programma.
- Voedingsadvies bij borstvoeding en verantwoord afvallen.
- Tips om de dagen ontspannen te laten verlopen
- Een volledig sportprogramma voor 3 maanden!
Meer weten? Mail naar info@vitaaloveral.nl